Θερμομόνωση

Θερμομόνωση

Θέλετε δροσερό σπίτι το καλοκαίρι και ζεστό σπίτι το χειμώνα;

Αυτό μπορεί  να επιτευχθεί με τη μόνωση της ταράτσας & της εξωτερικής τοιχοποιίας. Υπάρχουν συστήματα που  εξασφαλίζουν 60% οικονομία στο ακίνητό σας.

Υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί έως και 90% οικονομία σε ενέργεια και χρήματα (παθητικό σπίτι).

Το παθητικό σπίτι χαρακτηρίζεται από μεγάλη θερμική άνεση σε όλη τη διάρκεια του έτους, διατηρώντας σταθερή θερμοκρασία σε όλους τους χώρους του και μάλιστα, χωρίς υγρασία. Το καλύτερο όμως σ’ αυτό είναι πως αυτό επιτυγχάνεται με πολύ χαμηλή έως μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Εξωτερική Θερμομόνωση (Τοιχοποιία)

  • Τι είναι η εξωτερική θερμομόνωση;
  • Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος για τη θερμομόνωση των όψεων ενός σπιτιού είναι η εξωτερική μόνωση (θερμοπρόσοψη) που εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά της τοιχοποιίας. Λειτουργεί σαν μια εξωτερική “ασπίδα” που βοηθά να μην αλλοιώνεται η όψη του κτιρίου από τις ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες και τους δυσμενείς κλιματολογικούς παράγοντες. Επιπλέον προσφέρει ισχυρή αντοχή στο κτίριο, επιτυγχάνοντας και τη στεγανοποίηση του. Με απλά λόγια όταν βάλουμε εξωτερική μόνωση σε ένα ακίνητο το προστατεύουμε από το νερό και την υγρασία, τα οποία είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης μούχλας σε αυτό. Τέλος το πιο σημαντικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τις θερμικές απώλειες από τις εξωτερικές τοιχοποιίες και εξοικονομούμε ενέργεια μειώνοντας ταυτόχρονα και το αποτύπωμα του ακινήτου μας.
  1. Εξοικονόμηση ενέργειας

Θωρακίζονται περιμετρικά τους τοίχους του σπιτιού μας ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες από αυτούς. ‘Ετσι εξοικονομούμε ενέργεια έως και 50% σε σχέση με αυτή που καταναλώνουμε τώρα. Χωρίς θερμικές απώλειες, η ζέστη ή το κρύο αντίστοιχα δεν χάνονται και η θερμοκρασία στο σπίτι σου παραμένει πάντα σταθερή. Συνεπώς δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, το σπίτι σου θα ζεσταίνεται πιο γρήγορα το χειμώνα και αντίστοιχα θα κρυώνει πιο γρήγορα το καλοκαίρι, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

  1. Προστασία από υγρασία & μούχλα

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εξωτερικής μόνωσης είναι η θωράκιση του σπιτιού μας   έναντι της εξωτερικής θερμοκρασίας. Στεγανοποιούνται οι τοίχοι, δεν συγκρατούν την υγρασία κι έτσι δεν εμφανίζεται μούχλα. Επιπλέον έτσι δίνεται λύση και σε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα. Τα σπίτια με το πέρασμα του χρόνου ή μετά από κάποιο σεισμό, παρουσιάζουν ρηγματώσεις. Με την θερμομόνωση λοιπόν προλαβαίνετε και αυτό, καθώς οι τοίχοι είναι πιο δυνατοί και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν ρωγμές.

Αναβάθμιση ενεργειακής αξίας του ακινήτου

Από τον Ιανουάριο του 2011 ξεκίνησε και στη χώρα μας ο θεσμός της έκδοσης Ενεργειακού Πιστοποιητικού Απόδοσης (ΠΕΑ) για κάθε μίσθωση, πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου. Αυτό το πιστοποιητικό, αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου κατατάσσοντας το σε μία μεταξύ εννέα ενεργειακών κατηγοριών. Με την εξωτερική μόνωση (θερμοπρόσοψη) λοιπόν, το κτίριο ανεβαίνει κάποιες κατηγορίες και ταυτόχρονα ανεβαίνει και η εμπορική του αξία. Συνεπώς αν έχεις σκοπό να το νοικιάσεις ή να το πουλήσεις, η εξωτερική μόνωση θα αποβεί πολύ κερδοφόρα καθώς έτσι μπορείς να διεκδικήσεις περισσότερα χρήματα.

Εξοικονόμηση χώρου, σε σχέση με την εσωτερική θερμομόνωση.

Με την εξωτερική μόνωση (θερμοπρόσοψη) δεν μειώνεται καθόλου ο κατοικήσιμος χώρος κάτι που συμβαίνει με την εσωτερική. Όλες οι απαραίτητες εργασίες γίνονται στο εξωτερικό του σπιτιού, ενώ εσύ μπορείς να συνεχίσεις ανενόχλητος να κατοικείς χωρίς διατάραξη στο εσωτερικό του.

Καλλωπίζεται η εξωτερική όψη του σπιτιού σου.

Όσο όμορφο και να είναι το σπίτι εσωτερικά η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένα σπίτι διαμορφώνεται από την εξωτερική του όψη. Με την εξωτερική μόνωση, εκτός από την προφύλαξη που παρέχεις στην όψη ενός κτιρίου, μπορείς να το ανακαινίσεις κιόλας, εξωτερικά.  Με ένα νέο χρώμα και το αρχιτεκτονικό σχέδιο της επιλογής σου μπορείς να του δώσεις μια νέα όψη που να ταιριάζει περισσότερο στο δικό σου στυλ.

Μειονεκτήματα της εξωτερικής μόνωσης:

Δεν εφαρμόζεται σε όλα τα σπίτια

Κτίρια που οι όψεις τους έχουν έντονο εξωτερικό μορφολογικό ενδιαφέρον όπως είναι ένα νεοκλασικό σπίτι η εξωτερική μόνωση θα αλλοιώσει αισθητά την όψη του. Επιπλέον υπάρχουν περιοχές που δεν επιτρέπεται καθόλου η παρέμβαση στην εξωτερική εμφάνιση των σπιτιών, διότι δημιουργούν ένα αισθητικά ενιαίο σύνολο. Μία τέτοια περιοχή, είναι η περιοχή της Πλάκας στο κέντρο της Αθήνας.

Τοποθέτηση σκαλωσιάς.

Ένα άλλο από τα μειονεκτήματα της εξωτερικής μόνωσης είναι, ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τοποθετηθούν σκαλωσιές στο εξωτερικό του σπιτιού. Ένας σημαντικός παράγοντας όμως που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι κατά πόσο είναι εφικτό να τοποθετηθεί σκαλωσιά στο εξωτερικό του κτιρίου. Είναι απαραίτητο, ο χώρος να είναι μεγάλος, για να χωράει η σκαλωσιά να τοποθετηθεί. Σε άλλη περίπτωση, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση εξωτερικής θερμομόνωσης και η εσωτερική θερμομόνωση είναι η μόνη λύση.

Scroll to Top